Dilemma.

that is the best word to describe my feelings right now.

Sometimes. No. Most of the time, aku rasa aku lah manusia yang tak bersyukur. Aku ni kufur nikmat. Astagfirullah. Dear Allah, please forgive me.

Jujur aku cakap, aku tengah down and serabut and lemah semangat. Aku dapat tawaran yang memang aku pun tak jangka boleh dapat. Bersyukur sangat-sangat, tapi, aku tak boleh nak tekan ‘I firmly accept this offer’. Why? Terlalu banyak faktor.

  1. Funds – the biggest factor of course. Ada yang aku mohon dah but, sebab tawaran ni roll in lambat aku direject,’cause yeah who in this reality world would accept an applicant with no placement at any university? Right? It’s a reality check. So senang cakap, yang mana aku apply awal semua kena reject. Sakit sangat.
  2. Aku tak dibenarkan kerja. yeahh… and the truth that I can’t even say or show to my family – dah tak larat duduk rumah. Sorry. I want to work, so that when I enroll to any uni I have a financial aid that I can use. Aku tak suka susahkan mak and kakak aku, ayah dah pencen, aku ada 4 orang adik yang tengah and bakal sambung and heck yes I know how my family financial state right now. Tapi  tu lah mak still tak bagi aku kerja sebab kalau aku kerja siapa nak jaga ayah? Ni lah feeling torn inside out yang aku tak tau nak bagitau dekat sesapa and even if I do, ada ka yang sudi nak faham. nehi. Aku rasa macam biawak hidup yang dalam perumpaan BM tu. Rasa tak guna sangat. Frust. Though aku tetap isi borang dekat kedai mana-mana so aku boleh kerja cuma tak boleh nak hantar ja lagi. ’cause nak keluar rumah kena tengok condition dulu, ada orang tak yang boleh jaga and tunggu with ayah – my dad condition is quite poor though banyak yang dah ok. He’s a post stroke patient and currently a nephro patient. Minta izin tu takda masalah.
  3. Ekonomi. Yang ni aku tak boleh nak salah sesapa sebab aku pun tau kenapa and apa yang terjadi. Tapi tu lah stress jugak. Benda ni unexpectedly affecting me. I cannot apply many scholar untuk offer tu sebab tak banyak open untuk ke tempat tu. Sedih tapi Allah dah tetapkan jalan ni untuk aku. But hey, the choices is still there. I can change the fate.
  4. News – bukan yang tv tu tapi yang aku dengar dari orang aku ambil berat. Yang mana elok – Alhamdulilah. Yang tak seronok dengar pun ada. Aku dah sampai tahap tak boleh nak nangis kalau dengar benda tu jadi dekat orang yang aku sayang. Ada yang baru-baru ni meninggal, jujur aku cakap aku ada niat nak pergi melawat tapi tak ada kesempatan thus I can only pray. Walaupun ada yang pernah kata ‘dosa kau tu sendiri dah banyak masih ada hati nak doa untuk orang lain’. It’s not a bad thing right ? tapi kenapa benda ni still lingering in my head every each time aku nak berdoa. Setan sangat. It hurts inside whenever I want to pray for them, I didn’t pray for something that is impossible. I just pray for their happiness, cause I care. Is it wrong to care for such people? They’re good people for Allah’s sake.

Tapi apa yang buat aku rasa tak bersyukur sangat tu bila tengok ayah. Aku rasa derhaka sangat bila timbul rasa nak belajar jauh-jauh, ayah nak anak-anak ayah dekat dengan ayah. Aku tau tu and it hurts everytimes. Kalau nak apply apa-apa aku rasa bersalah kalau apply jauh-jauh. Mak selalu reminds me that Ayah needs me. His condition is…. – there are no words to describe it. To be honest I am so jealous orang yang ada ayah yang sihat and able to fulfill your needs, and yes, I am very much angry to any children yang tak hormat mak ayah diorang.

Aku tau susah orang nak terima aku and keluarga aku sebab keadaan ayah aku. Kalau ex-boyfriend adik aku tu yang bodoh sangat nak faham keadaan kami yang mana ayah lagi penting dari diri dia tu … apatah lagi kalau kami kawin nanti. Bolehkah atau ada yang sudi nak faham keadaan di mana ayah nak kami ada dekat dengan ayah?  I don’t think anyone would sacrifice for that and I hope no one would, aku ni jenis cepat simpati dekat orang.

And I know if anyone ( kalau ada la, walaupun tak ada) yang baca statement aku ni will say -‘ sebenarnya kau rasa ayah kau yang jadi penghalang untuk cita-cita kau kan?’ . No I don’t feel like that. Ayah aku tu lebih kepada fuel untuk aku kejar cita-cita aku. Cuma aku tengah down sekarang ni. Tu je. Setan kan suka kacau manusia yang down ni.

lastly , yeah I got an overseas offer. at one of the prestigious uni at UK. I still feel like i shouldn’t give up the offer and I won’t . For now. I hope I can go there. tu je. Not that Malaysian Uni is not good enough but, it’s a lifetime offer. Aku ni bukan kaya sangat nak pegi uk for holidays and kalau ada duit sekalipun, benda sekadar nak pegi uk untuk jejalan tu nafsu je. ada benda lain lagi penting.

I know this kind of offer does not come to me frequently.

ahhhh legaaanyaaa boleh lepas. ringan sikit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s